Chuao är en gammal variant av Criollo-kakao. Chuao har fått sitt namn från den venezuelanska halvön där den hittades.
Kakaobönorna av just denna sort är helt vita och ger chokladen en otrolig, helt naturlig sötma och rundhet.
Criollo är en sällsynt kakaosort som endast utgör 0,01% av den kakao som produceras i världen. Kvaliteten på denna sällsynta sort är helt fantastisk, eftersom den helt saknar tanniner, vilket ger strävhet till produkten. Chokladen har en krämighet, rundhet och sötma som är unik i världen.
Kakaosorten Chuao som tillhör Criollo-släktet riskerade utrotning under 1900-talet. Därför beslutade Domoris grundare att öppna upp en egen plantage i San José, Venezuela. Från plantagen får Domori råvaran som de varje dag omvandlar från kakao till förstklassig choklad, genom det kortaste och renaste receptet i världen.
Domori choklad producerad med Chuao kakao har tilldelats priser vid ett flertal tillfällen: 2010, 2012, 2013, 2014 och 2021 vann chokladen det prestigefyllda Tavoletta d’Oro-priset i kategorin ”Origins”, som delas ut enligt specifikationer som skapats av ”La Compagnia del Cioccolato”, som består av mer än 1000 medlemmar av stor betydelse på matscenen: kulinariska journalister, kockar och professionella provsmakare.
År 2016 inkluderades den av den kända och välkända kritikern och chokladprovaren Georg Bernardini i hans bok ”Choklad – referensstandarden” som en av de bästa chokladerna i världen, med ett betyg på 98,05/100, som närmar sig perfektion.